fbpx

Haber ve Makaleler

Microsoft’un yapay zekası Copilot, GPT-4 Turbo ile gelişiyor!

Yapay zeka sohbet robotu Microsoft Copilot, artık GPT-4 Turbo ve DALL-E 3 ile koordine bir şekilde çalışacak.

Son zamanlarda artan yapay zeka furyasından sonra şimdi de Microsoft, Copilot AI sohbet robotunun diğer yükseltmelerin yanı sıra OpenAI’nin en son modeli olan GPT-4 Turbo ve görüntü oluşturucu DALL-E 3 ile entegre olacağını duyurdu. Peki ne gibi yenilikler bekleniyor?

Bu ortaklık Microsoft Copilot’a neler getirecek?

Öncelikle OpenAI’nin en yeni ve en büyük dil modeli GPT-4 Turbo entegrasyonu, Copilot sohbet robotunun önceki sürümlerinin pek de başarılı olamadığı karmaşık görevlerin üstesinden gelmesine olanak tanıyacak. Son nesil, veri girişi olarak yalnızca 50 sayfalık metne izin verirken, GPT-4 Turbo 300 sayfaya kadar metin kabul ediyor.

Peki tüm bunlar nasıl bir fayda sağlıyor? Entegrasyon şu anda belirli kullanıcılar tarafından test ediliyor ve önümüzdeki birkaç hafta içinde daha geniş bir kullanıma sunulacak.

Ayrıca en yeni DALL-E 3 Modeli ile entegrasyon da mevcut. Bu chatbot, her zamankinden daha yüksek kaliteli görüntüler üretiyor ve daha da önemlisi, doğruluk konusunda da daha dikkatli. Başka bir deyişle, görsel, istemle çoğu zaman eşleşiyor.

Microsoft Copilot’a bunların yanı sıra daha fazla özellik geliyor. Satır İçi Oluşturma aracı artık bir metin bloğu seçmenizi sağlayan bir yeniden yazma menüsü içeriyor; bunun sayesinde bot bunu sizin için yeniden yazıyor. Tabii bu yüzden bu özellik öğrencileri de yakından ilgilendiriyor.

Code Interpreter adlı yeni özellik seti sayesinde yazılımcıların da yüzü gülüyor. Microsoft bu özelliğin, kullanıcıların “veri analizi, görselleştirme, matematik” gibi karmaşık görevleri gerçekleştirmesine olanak tanıyacağını söylüyor. Code Interpreter şu anda beta aşamasında ve yakın gelecekte geniş bir sürümün yayınlanması planlanıyor.

ChatGPT’ye Entegre Edilen DALL-E 3 Nedir?

ChatGPT üzerinden DALL-E 3 kullanabilir, girdiğiniz komutlarla etkileyici görseller oluşturabilirsiniz.

Entegrasyon çalışması ile kullanıcılara rahat bir deneyim sunulacağını söylemekte fayda var. Bu bağlamda; komut oluşturmakla uğraşmak istemeyenler, ChatGPT’den komut oluşturmasını isteyecek. Sohbet botu, DALL-E 3’ün kullanacağı bir paragraf yazacak. Ayrıca OpenAI, DALL-E 3’te güvenlik önlemlerini artırdığını da açıkladı. Yapılan açıklamaya göre müstehcen ve nefret içerikli görüntülerin oluşturulması engellenecek.

DALL-E 2 (sol) ve DALL-E 3 (sağ) tarafından aynı komutla oluşturulan 2 görsel:

GPT-4 Turbo Nedir?

GPT-4 Turbo, iki farklı versiyon ile karşımıza çıkıyor. Bu versiyonlardan ilki metin analizi gerçekleştirirken, ikinci versiyon, hem metinlerin hem de görsellerin bağlamını anlayabiliyor.

GPT-4 Turbo’nun güncel bilgi tabanı

GPT-4 Turbo, sorulara yanıt verirken, GPT-4’e kıyasla daha yeni bir bilgi tabanından yararlanıyor. GPT-4 2021’in Eylül ayına kadar olan web verilerinden faydalanıyordu. GPT-4 Turbo ise 2023’ün Nisan ayına kadar olan verileri kapsıyor.

Ayrıca GPT-4 Turbo, metnin anlamsal bağlamı da dahil olmak üzere paternlere dayalı olarak kelimelerin ortaya çıkma olasılığını da öğrenmiş durumda. Böylece model, bir metin yazarken, kullanılan kalıp ifadeleri tamamlamakta güçlük çekmiyor.

GPT-4 Turbo’nun 128 bin token’lık bağlam penceresi

GPT-4 Turbo, geniş bağlam penceresiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Bu noktada bağlam penceresinin ne anlama geldiğini aktarmakta fayda var. Bağlam penceresi, modelin herhangi bir ek metin oluşturmadan önce dikkate aldığı metni temsil ediyor. Küçük bağlam pencerelerine sahip modeller, yeni gerçekleşen konuşmaların içeriğini hatırlamakta güçlük çeker. Bu nedenle bu modeller, konuşulan konunun dışına çıkabilir.

Paylaşılan bilgilere göre GPT-4 Turbo, 128 bin token’lık bağlam penceresine sahip. Yani GPT-4 Turbo’nun bağlam penceresi GPT-4’ün bağlam penceresinin dört katına denk gelmekte. Aynı şekilde GPT-4 Turbo, Anthropic’in modeli Claude 2’nin 100 bin token’lık bağlam penceresini de geride bırakmış durumda. Öte yandan Anthropic, geçtiğimiz dönemde 200 bin token’lık bir bağlam penceresi üzerinde çalıştığını dile getirmişti.

128 bin token ise yaklaşık 100 bin kelimeye ya da 300 sayfaya denk geliyor. Yani GPT-4 Turbo, anlamlı konuşmalar geliştirmek için gerçekten geniş bir kapsama sahip.

JSON Modu

Bunlara ek olarak GPT-4 Turbo yeni bir JSON moduna da sahip. Böylece model, kullanıcılara, açık standart dosya formatı ve veri değişim formatı olan JSON ile yanıt verebiliyor. JSON modunu özellikle veri iletimi gerçekleştiren web uygulamaları için önemli bir özellik olarak nitelemek mümkün.

Önceki İçerik

ATP’den Koruncuk Vakfı’na Teknolojik Destek

Sonraki İçerik

Finansal Operasyonlarınızı Dijitalleştirin

Bizimle İletişime Geçin!

Çözüm, hizmet ve markalarımızla ilgili bilgi almak, teklif talep etmek ve bizimle her konuda iletişime geçmek için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.

Start typing to see you are looking for.